Friese Elfstedenroute

11 steden route

Duur vaarroute: 5-7 dagen
Vaartijd per dag: ongeveer 4 uur
Afstand: ca. 230km

Navigeer naar:
Sneek – Geeuw – IJlst – Osingahuizen – Heegermeer - Woudsend – Heeg - Fluessen – Sloten – (Balk – Luts - Oudemirdum) – Stavoren – Hindeloopen – Workum – Bolsward – (Franeker – Dokkum -)  Leeuwarden – Swette - Sneek

Sneek:
Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij en verschillende parken met speeltuinen. Na Sneek vaar je door over de Geeuw naar het dichtbijgelegen IJlst.

IJlst:
IJlst ligt aan de drukbevaren route tussen Sneek en Heeg en staat bekend om zijn statige huizen en overtuinen. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard: zoals het stadshuis, huis Messingklopper en het doe- en kijkcentrum Nooitgedagt. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals polsstokspringen te doen en bezit IJlst een heerlijke bakker. Bij Stadsherberg IJlst zit je heerlijk op het terras bij de brug te kijken naar alle boten die voorbij komen varen.

Woudsend:
Via de Wide Wimers vaar je eerst langs Woudsend en Heeg waar ondanks dat ze niet bij de elf steden horen, genoeg te doen is. De plaatsjes zijn echt watersportdorpen en zijn hier ook goed op ingesteld. Zo zijn in Woudsend fijne havens en restaurantjes te vinden. Het terras bij de brug in het centrum van Woudsend is de perfecte plek om te genieten van alle zeilbootjes die al dan niet met veel bombarie onder de brug door komen. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Dwaal door de smalle steegjes en ontdek de verrassende doorkijkjes. In de zomer kun je de wekelijkse boerenmarkt bezoeken gevuld met streekproducten maar ook leuke activiteiten voor jong en oud. Deze markt is op Donderdag. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je een klein stukje over het Heegermeer door naar Heeg.

Heeg:
Heeg is het eldorado voor watersportliefhebbers. Alles ademt water in dit bruisende dorp. In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder Heegerwal en het Konijneneiland (Langehoekspolle). Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vind in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op. Over het Slotermeer steek je over naar Sloten.

Sloten:
Sloten is de kleinste van de Friese Elfsteden. Het vestingstadje is ontzettend mooi om te bekijken en zit vol historische gebouwen, molens, grachtjes en bruggen. Er is een fijne jachthaven met alle voorzieningen aanwezig. Daarnaast zijn er leuke winkels en heerlijke restaurantjes te vinden. Na Sloten is er een mogelijkheid om ook Balk te bezoeken. Aan het Slotermeer bevind zich een jachthaven met een kleine speelplaats en een strandje voor kinderen. Het is ongeveer 500 m lopen naar het sfeervolle centrum van Balk.Het dorpje heeft een gemoedelijke sfeer en karakter. De Luts loopt door Balk heen en er is een mogelijkheid om door heen te varen (aanrader maar beperkte doorvaarthoogte. Overnachten kan o.a. op de Marrekrite bij Wyldemerk). Verder is Balk van alle gemakken voorzien. Het bevat verschillende supermarkten, een bakker en diverse winkeltjes. Eind augustus vind er de populaire Gondelvaart plaats, wat zeker een must is om te zien. Na Balk steek je terug het Slotermeer over, langs Woudsend, over het langgerekte Heegermeer, richting Stavoren.

Stavoren:
Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren waardoor van meerdere kanten makkelijk te benaderen is. Een bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig Stadshuis en het J.L. Hooglandgemaal. Daarnaast is een wandeling door de stad met zijn vele prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard. In Stavoren kan je ook uitstekend winkelen, heerlijk eten en gezellig uitgaan.

Hindelopen:
In Hindeloopen aangekomen, wordt je meteen bevangen door het pittoreske dorpje. Hindeloopen straalt veel Elfstedenroute warmte uit en is daarnaast ook authentiek met de stijlvolle klederdracht die gedragen wordt, het typerende schilderwerk, de karakteristieke geveltjes en de vele houten bruggetjes. Leuk is het dan ook om een wandeling door het dorpje te maken. Ook bevat Hindeloopen een fijne jachthaven, gezellige restaurantjes en is er een populaire kite- en surfspot te vinden. Terug via het Heegermeer vaar je over het prachtige Gaastmeer richting Workum.

Workum:
Workum is een bekend dorp onder de watersporters. Zo zijn er verschillende stranden te vinden voor onder andere kite- en wind- surfers en zeilers. Workum is een van de oudste stadjes van de provincie en heeft genoeg te bieden: zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de historie van Workum en is het mooi wandelen door het oude centrum en de natuur hieromheen.

Bolsward:
Bolsward heeft twee jachthavens die beide van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met tientallen leuke restaurants en cafeetjes. Leuk is om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken. In de maanden juli en augustus worden er op dinsdagochtend en donderdagmiddag, onder begeleiding van een gids, stadswandelingen georganiseerd. De Broerekerk is zeker de moeite waard voor de perfecte fotoshoot of bezoek de Sonnema Beerenburg Destilleerderij of Us Heit bier en Whiskey brouwerij. Voor een prachtig souvenir kun je terecht bij Van Buren Leerlooierij.
De route vervolgt via Witmarsum over de Hanzer Feart naar Harlingen.

Gaat u minder dan 7 dagen de elfstedenroute varen of komt u in tijdnood dan kunt u van Bolsward naar Leeuwarden varen en Franeker en Dokkum overslaan.

Harlingen
Harlingen is een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Er zijn meer dan 600 monumenten te bezoeken en het is goed toeven in de restaurants, op de terrasjes en in de kroegen. Harlingen heeft een van de populairste stranden van Friesland waar altijd veel te doen is. Vanaf het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens. Na Harlingen vaar je door richting Franeker.

Franeker:
De stad Franeker is het kloppend hard van Noordwest Friesland. In het gezellige stadscentrum is het leuk winkelen door de verscheidenheid aan winkels en terrassen die er te vinden zijn. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er markt. Voor cultuurliefhebbers is er in Franeker ook genoeg te doen. Er zijn meerdere musea te bezoeken en ook is de stad rijk aan monumentale gebouwen.

Dokkum:
Onderweg naar Dokkum vaar je eerst door Berlikum, Oude Leije, Bartlehiem en Budaard. Stuk voor stuk hebben deze dorpjes een mooie en unieke uitstraling. Enige tijd geleden ging het verhaal dat Berlikum de twaalfde Friese stad is. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het plaatsje stedelijke kenmerken had. Ook zou Berlikum stadsrechten hebben gekregen – van zichzelf. De Berlikummers zelf hebben de suggestie dat ze in een stad wonen en watersporters worden dan ook begroep met “Welkom in de 12de stad”. Leuk ook om een kijkje te nemen! Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is. Zo kan je kanoën door de stad, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast zijn er in Dokkum ook veel winkels en restaurants te vinden en is er een uitgaansmogelijkheid. Terug langs Budaard en Bartlehiem vaar je door een prachtig stukje natuur richting Leeuwarden. Ook kom je op dit stukje het Elfstedenmonument It Sil Heve tegen. Deze brug bevat duizenden foto’s van schaats helden van nu en toen. Weergeven in delfsblauwe kleur geeft dit prachtige monument een typisch Friese uitstraling.

Leeuwarden:
In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Overnachten met de boot kan perfect in de Prinsentuin, een groot stadspark midden in het centrum van de Stad. Vanaf hier loop je binnen een minuut het centrum in. Op meerdere plekken in dit stadspark bevinden zich douches en toiletten.

Sneek: einde route.
Heeft u nog tijd over dan kunt u vanaf Sneek het Sneekermeer naar Terherne. Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een aanrader ( bekend van de schippers van de kameleon boeken)

Bezig met laden